Phu-Erh
Phu-Erh thee wordt zowel als groene en zwarte thee uit de theestruik (Camellia sinensis) gewonnen, en wel uit de ondersoort de Qingmao. De Qingmao-theestruik wordt groter dan de normale Camellia-Sinensis-plant en geldt als een der oudste vormen van theeplant. Deze planten stammen uit het gebied rondom de stad Pu'er in de chinese provincie Yunnan. De thee wordt daar gedurende de afgelopen 1700 jaar reeds vervaardigd.
Phu-Erh-thee doorloopt een speciaal rijpingsproces, fermentatie, waardoor de donkerrode kleur en de krachtige aard-achtige smaak ontstaat. Een Pu-Er thee die in de jaren '60 geproduceerd werd was een groene thee die niet geöxideerd was. Door inwerking van externe bacteriën en gisten fermenteren de theeblaadjes. Deze thee werd gestoomd, en in plakken, tegeltjes of kogeltjes samengeperst. Daarna werd de thee te drogen gelegd en opgeslagen om te rijpen. In die tijd duurde de rijping minstens vijf jaar. Eind jaren '60 en begin jaren '70 werd een nieuw rijpingsproces bedacht om het proces kunstmatig te versnellen. De thee kon hierdoor in een paar maanden drinkbaar gemaakt worden en werd voor de theeindustrie dus sneller verkoopbaar. Tegenwoordig worden beide methoden naast elkaar toegepast, waardoor er zowel ruwe groene thee als rijpe gekookte behandelde thee voorhanden is.
Oorspronkelijk werd de thee voor eenvoudig transport in vormen geperst tot theeblokken. Tegenwoordig wordt Pu-Er ook als losse thee verkocht.
In tegenstelling tot de meeste groene en zwarte theesoorten wordt Pu-Er thee smakelijker en beter door de ouderdom. Kwalitatief hoogwaardige thee kan zoals alle theesoorten vaker met water opgegoten worden.
Theesoort: | Phu-Erh / Zwarte thee |
Hoeveelheid: | 2 gram per kop en 12 gram per liter |
Graden: | 90 tot 100 graden |
Trektijd: | 2 minuten tot 5 minuten |
Zoals het gaat met Pu-Erh: wel een thee voor de liefhebber. Het bevalt mij het best om met relatief weinig thee, en een iets langere trektijd en slechts één infusie, te genieten van een inderdaad bijzondere smaak. Krachtig en mild tegelijk, stevig maar niet bitter. Bijzonder!