Theesoorten

Groene thee

Waarom blijft groene thee eigenlijk groen? Het beste kan men eerst de zwarte thee bekijken. Hiervoor wordt in het kort na het breken van de blaadjes een soort oxidatie proces in gang gezet. De blaadjes worden bruin, sappen worden onttrokken en etherische oliën ontwikkelen zich en het blad veranderd van structuur. Dit hele proces wordt bij groene thee juist omzeilt. Na een voorbereiding van een aantal uren zijn de blaadjes zacht en mals gemaakt. Dan wordt ieder blad in een grote pan snel geroosterd (China) of in kokende damp (Japan) met dit resultaat: Het blad blijft groen, alles, wat aan natuurlijke stoffen in het blad aanwezig is, blijven behouden en dit ontluikt zich bij het zetten van de thee.
Opmerkelijk is de grote zorg tijdens het voorbereiden: teveel damp of hitte leidt tot grote smaakproblemen of andere ongewenste effecten. De kwaliteit zal dan beslist verdorven zijn.
Er zijn vele varianten om de groene thee te zetten; Chinezen laten de blaadjes in het water liggen en gieten er meerdere malen kokend water op. Wij daarentegen nemen afgekoeld water tussen de 60 en 80 °C en laten de thee 2-3 minuten trekken. In ieder geval telt dat des te beter de kwaliteit van groene thee, des te langer men deze in het water kan laten.

Gearomatiseerde thee

Gearomatiseerde thee - zwart
Met heeft een hele fijne neus nodig voor de ongelooflijke aantallen aan aroma's, geuren, bloesem en ingrediënten om een geschikte basisthee te kunnen aromatiseren. Alleen op die manier verkrijgt hij zijn afwisselende karakter. De kunst is om met nieuwe trends en aroma's weer een nieuwe thee te creëren.
Wat de te gebruiken aroma's betreft spelen de natuurlijke en natuur identieke aroma's mee. Kunstmatige aroma's zijn met betrekking tot thee niet toegestaan en worden in onze theeën niet gebruikt. Het aroma wordt in geconcentreerde vorm uit een plant zelf verkregen.
Natuur identieke aroma's worden alleen gebruikt als de natuurlijke stof in de basis plant niet intensief genoeg is om een thee afdoende te kunnen aromatiseren. Zij zijn volledig identiek met de in de plant voorkomende substanties en hebben ten opzichte van natuurlijke aroma's een groot voordeel: zij zijn hitte- en zuurbestendig en worden gekenmerkt door goede houdbaarheid wat zowel winkeliers als consumenten ten goede komt.

Gearomatiseerde thee groen

Groene gearomatiseerde thee komt tot zijn recht indien deze wordt opgegoten met water van 60-80°C en maximaal 2 minuten te laten trekken. Dan zijn de aroma en basisthee namelijk in balans. Indien met de thee langer laat trekken wordt de smaak iets bitter door de verspreiding van de looistoffen van het groene theeblad.

Kruidenmelange

Kruidenmelange, of tisane, is een op thee lijkende, warme drank, die gemaakt wordt van diverse kruiden.
De "thee" wordt niet gemaakt van bladeren van de theestruik, maar van andere planten die andere eigenschappen hebben. "Tisane" is daarom eigenlijk een betere naam. Dit woord komt van het Griekse πτισάνη (ptisanē), een drank gemaakt van gerst. Diverse kruiden zoals bijvoorbeeld bladeren van de bosaardbei, bonenkruid, brandnetel, of rooibos kunnen gebruikt worden om de drank te bereiden.
Kruidenthee Ayurvedische
De samenstelling van deze werkelijk kostelijke exotische kruidenthee stamt van de Ayurveda, de 4000 jaar oude wetenschap die lichaam, geest en wetenschap combineert. De wetten van de Ayurveda volgend kunnen wij met 10 ingrediënten een verbazingwekkende veelvoud van kruidencomposities samenstellen. Ayurvedische theeën zijn zeer smakelijk, coffeïne vrij en worden de harmonie van lichaam, geest en ziel genoemd.

Kruidenthee Lapacho

De Inca's noemen hem de boom van het leven als zij over de helende kracht van hun 700 jaren oude boom uit het midden hooggebergte van de Andes in Zuid Amerika spreken. Inderdaad wordt over allerlei gezondheid stimulerende werkingen verteld, wat historisch bewezen is. Lapacho is coffeïne vrij en rijk aan mineraalstoffen en sporenelementen.

Vanwege zijn grote geliefdheid bieden wij Lapacho in 3 verschillende varianten aan. De meningen over de juiste toebereiding van Lapacho verschillen nogal: wij stellen voor: één om afgestreken theelepel per kopje, 5-10 minuten laten koken en dan 15 minuten laten trekken.

Kruidenthee Mate

De altijd groene blaadjes van de Zuid-Amerikaanse Palm staan sinds eeuwen bekend als de toverdrank van de Gua-Rani Indianen die volgens verhalen helende kracht heeft. In Europa wordt Mate voornamelijk gedronken om zijn kracht honger en dorst te stillen. Hierom staat deze drank ook bekend als afslankthee. Mate bevat talrijke vitamines en moet daarom niet met kokend water overgoten worden. Het cafeïne gehalte maakt Mate tot een vitaliserende drank dat met diverse ingrediënten (bijvoorbeeld citroen) goed gedronken kan worden.

Oolong

Er zijn talrijke verhalen in de geschiedenis ontstaan hoe een Oolong wordt gemaakt. Iedere Oolong heeft zijn eigen optische karakter en een ding staat vast:
de productie kan zeer variabel zijn en erg kostbaar, daarom heeft hij ook zijn eigen prijs. Qua smaak zit de Oolong tussen een groen en zwarte thee in. In het kort begint het ermee dat de blaadjes in de zon verspreid worden waardoor iets van hun vocht opgenomen wordt. Hierdoor ontstaan zekere chemische processen waardoor een fantastisch aroma van het blad ontstaat. Aansluitend worden ze in bamboe korven heel voorzichtig heen en weer geschud waarbij alleen de randjes van het blad iets afbreken en alleen daar fermenteren; alleen daar komt iets sap uit. Oolong kenners spreken van een groen blad met rode rand. In grote hete pannen worden de blaadjes verhit om alleen het aroma en de kleur van het blad definitief vast te houden.

Rooibos

Rooibos groeit in Zuid-Afrika, waar hij het karakter van de Nationale drank heeft.
Zijn rode kleur ontstaat als de loot en bovenste blad in kleine staafjes gesneden worden en met de zuurstof in de lucht in verbinding treden.
De triomftocht van de rooibos is niet meer te stoppen. Wat hierin ook meespeelt is dat er geen cafeïne in zit. Rooibos heeft in smaak en kleur wat overeenkomsten met enkele soorten zwarte thee.
Rooibos smaakt zeer zacht en mild en is zowel warm als koud goed te drinken en zeer goed te aromatiseren. 
Voor een kopje gebruikt men 2 theelepel rooibos en giet hier kokend water op en laat deze 5 minuten trekken.

Honeybush

De Honeybush wordt graag door de bijen bezocht vandaar zijn naam. Hij groeit in het wild in Zuid Afrika en wordt door de eigenlijke inwoners om zijn heilzame werking bij ouderdomsklachten en luchtwegen klachten gebruikt. Er zijn vele overeenkomsten van de gewone Rooibos; Honeybush bevat geen cafeïne, is zeer makkelijk te drinken en heeft een honingachtige smaak. Bekijk hier de andere voordelen van rooibos thee!
Honeybush overgieten met kokend water en ca. 5 minuten laten trekken.