Wat is zoethout thee?
Zoethout thee wordt gemaakt van de gedroogde wortels van een plant genaamd glycyrrhiza glabra. Deze plant wordt ook wel de zoethout plant genoemd en komt oorspronkelijk uit landen in Eurazië, zoals China, Turkije, Iran en Spanje. De gedroogde zoethoutwortel bevat glycyrrhizinezuur, een stofje dat wel liefst vijftig keer zoeter is dan kristalsuiker! Door de zoete smaak is de thee ideaal om de keel te verzachten. Zo zou zoethout ervoor zorgen dat er meer slijm wordt aangemaakt, zodat je makkelijker kunt ophoesten. Ook voor ontspanning is zoethout thee een grote favoriet én het blijkt zelfs dat deze theevariant verschillende gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Hier vertellen we graag meer over!
Waar is zoethout goed voor?
Vroeger werd zoethout thee al ingezet als een belangrijk medicijn bij verschillende ademhalingsproblemen. Maar deze theesmaak blijkt veel meer andere gezondheidsvoordelen met zich mee te brengen. We lichten deze graag toe.
Minder stress
Eén van de voordelen van zoethout thee, is dat het je stressniveau kan verlagen. Tegenwoordig hebben steeds meer mensen te maken met stressklachten, wat zelfs kan leiden tot uitgeputte bijnieren. Door te veel stress voel je jezelf vaak moe en futloos, mede omdat je bijnieren niet meer goed hun werk doen. Zoethout blijkt je lichaam opnieuw te stimuleren, waardoor het helpt de stress in je lichaam te verlagen. Dat is zeker het proberen waard, als je het ons vraagt!
Goed voor je huid
Last van pigmentvlekken of pukkeltjes? Verschillende specialisten beweren dat zoethout ook heel goed kan zijn voor de gevoelige of onrustige huid! Vooral de droge huid zou kunnen profiteren van de kalmerende eigenschappen van zoethout thee. Door de ontstekingsremmende en antibacteriële stoffen in zoethout, wordt de rode huid en kleine huidinfecties verminderd.
Tegen brandend maagzuur
Wist je dat zoethout vaak wordt ingezet als huis-tuin-en-keuken middeltje tegen spijsverteringsongemakken en brandend maagzuur? Als je last hebt van een opgeblazen buik, opspringen of winderigheid blijkt zoethout thee hét medicijn dat je nodig hebt. Door de kalmerende eigenschappen van zoethout wordt de ontsteking en schade aan je maagwand minder heftig.
Menstruatieproblemen
Uit ander onderzoek blijkt dat zoethout kan reageren met de hormonen in je lichaam. Zo zou de wortel vooral het oestrogeengehalte verhogen en overgangsklachten verminderen. Ook voor menstruatieklachten is zoethout een fijn product om verlichting te brengen. Mocht je als vrouw last hebben van stemmingswisselingen, gevoelige borsten of buikkrampen, raden we je aan om eens een kopje thee met zoethout te drinken!
Heeft zoethout bijwerkingen?
Zoethout brengt ontzettend veel voordelen met zich mee, maar het is daarnaast ook goed om te letten op de nadelen van deze theesmaak. Vooral als je een hoge bloeddruk hebt is het verstandig om extra goed op te letten! Hieronder hebben we enkele bijwerkingen van zoethout op een rijtje gezet.
Hogere bloeddruk
Door het glycyrrhizinezuur in zoethout, wordt de natrium- en waterretentie in je lichaam verhoogd. Dat klinkt ingewikkeld, maar het komt er voornamelijk op neer dat het bij sommige mensen hun bloeddruk kan verhogen. Daarom raden we mensen met hypertensie aan om het gebruik van zoethout thee te matigen. Op die manier weet je zeker dat je mogelijke complicaties voorkomt!
Hypokaliëmie
Als je veel zoethout eet of thee drinkt, kan het over een langere periode leiden tot hypokaliëmie. Dit is een aandoening waarbij het kaliumgehalte in je bloed heel laag wordt. Het glycyrrhizinezuur in zoethout kan er namelijk voor zorgen dat de uitscheiding van kalium wordt verhoogd. In het ergste geval kan dit leiden tot krampen of spierzwakte. Als je hier gevoelig voor bent, raden we altijd aan om contact op te nemen met je huisarts.
Verstoorde hormoonbalans
Glycyrrhizinezuur kan ook de normale werking van je bijnieren verstoren. Hierdoor kun je te maken hebben met een verstoorde hormoonbalans in je lichaam. Dit kun je in het algemeen herkennen door vermoeidheid, spierzwakte en een verstoord elektrolytenbalans, ook wel de mineralen in je lichaam.
Maagklachten
Als je niet goed tegen zoethout thee kunt, is er een mogelijkheid dat je maagklachten ervaart. Dit is natuurlijk niet anders dan andere producten waar je misschien allergisch voor bent. Vaak heb je last van buikpijn, een opgeblazen gevoel of zelfs van brandend maagzuur. Als je hier last van hebt, raden we aan om geheel te stoppen met het drinken van zoethout thee. De kans is dan namelijk groot dat je lichaam niet goed tegen zoethout kan.
Hoeveel kopjes zoethout thee per dag?
De glycyrrhizinezuur in zoethout zorgt ervoor dat er bijwerkingen kunnen optreden. Deze stof zit ook in drop. Het is daarom belangrijk om niet té veel kopjes zoethout thee te drinken op een dag. Hier is geen harde regel voor, maar over het algemeen raden we aan om één of twee kopjes zoethout thee per dag te drinken. Hiernaast kun je ook drop eten, maar opnieuw niet te veel. Heb je een keer te veel zoethout thee gedronken? Geen zorgen! De bijwerkingen van zoethout zijn vaak tijdelijk, wat betekent dat je er ook weer snel vanaf bent. Twijfel je zelf over het gebruik van zoethout thee? Dan kun je altijd even overleggen met je huisarts. Hij of zij weet precies wat jouw lichaam nodig heeft!
Bekijk het assortiment van De Theebaron
Ben je net als veel anderen gek op zoethout thee en wil je jouw keukenkastje weer aanvullen met deze smaak? Bekijk dan het brede assortiment van De Theebaron! In ons aanbod vind je de allerlekkerste smaken met zoethout. Ontdek bijvoorbeeld onze Bradleys's zouthout thee, zouthoutwortel thee en sweet lemon thee! Als échte zoethout liefhebber weten we zeker dat deze smaken behoren tot jouw favorieten. Ook super tof om cadeau te doen aan jouw beste vriend(in), ouders of kennissen! Stel zelf een pakket samen en profiteer van onze snelle bezorging en uitstekende service. Plaats je jouw bestelling op werkdagen voor 15:00? Dan wordt jouw pakket de volgende werkdag al bij je thuisbezorgd. Nog vragen over onze thee? Neem dan meteen contact op met onze klantenservice.