Gember Thee: De natuurlijke gezondheidsboost

Gember Thee: De natuurlijke gezondheidsboost

minuten lezen
Grote kans dat je gember kent als één van de gezondste kruiden ter wereld! Dit maakt thee met verse gemberwortel en gedroogde gember een favoriet voor velen. Benieuwd naar de voor- en nadelen van gember thee én wil je weten hoe je de thee zelf kunt maken? In dit artikel vertellen we alle ins en outs over gember thee.

Wat is gember thee?

Gember thee wordt gemaakt van hedychium, ook wel de gemberplant genoemd. De plant komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië, maar wordt tegenwoordig door de hele wereld gebruikt. Gember komt niet alleen in thee voor, maar ook in verschillende gerechten. De kenmerkende pittige en sterke smaak van gember is een favoriet van velen. En dat is maar goed ook, want gember thee is heel gezond voor je! We vertellen je graag meer over de gezondheidsvoordelen van gember thee.

Waar is gember thee goed voor?

Gember thee staat bekend als een enorm gezond drankje! En dat is niet het enige, want deze thee variant kent nog veel meer voordelen. Hieronder vertellen we meer over de voordelen van het drinken van gember thee.

Boost van immuunsysteem

Misschien wel één van de bekendste voordelen, namelijk de boost van het immuunsysteem! Gember thee bevat verschillende antioxidanten met ontstekingsremmende eigenschappen. Dit zorgt ervoor dat je lichaam beschermd wordt tegen ziekteverwekkers en infecties. Door af en toe een kopje gember thee te drinken, kun je ervoor zorgen dat je minder last hebt van verkoudheid of griep. Dat bevorderd de algemene gezondheid van je lichaam!

Verminderen van ontstekingen

Door de ontstekingsremmende eigenschappen in gember thee zul je snel merken dat je minder last hebt van ontstekingen in je lichaam. Dit is vooral nuttig bij de behandeling van verschillende ontsteking gerelateerde aandoeningen. Denk bijvoorbeeld aan chronische pijn of spijsverteringsproblemen.

Behandelen van misselijkheid

Vaak last van misselijkheid? Dan is een kopje gember thee drinken zeker de moeite waard! De natuurlijke verbindingen in gember kunnen de misselijkheid verlichten. Of het nu gaat om reisziekte, misselijkheid na een operatie of tijdens de zwangerschap; gember thee zal snel verlichting bieden.

Helpt bij gewichtsverlies

Ben je tegenwoordig vaak te vinden in de sportschool of loop jij iedere dag een aantal kilometer om fit te blijven? Dan is gember thee vast en zeker jouw beste vriend! De thermogene eigenschappen in gember kunnen namelijk jouw stofwisseling stimuleren. Hierdoor helpt het jou nóg sneller calorieën verbranden. Daarnaast helpt gember thee je eetlust verminderen. Een échte win-win, dus!

Heeft gember ook nadelen?

Net als veel andere theesmaken, kan gember thee ook nadelen hebben. Hoewel dit niet vaak voorkomt, willen we je er toch even van op de hoogte brengen! Zeker als je er misschien extra gevoelig voor bent.

Verhoogt mogelijk de galproductie

Sommige onderzoekers beweren dat gember mogelijk effect heeft op de stimulatie van de galproductie. Dit kan een probleem zijn voor mensen met bijvoorbeeld galstenen. Voor de meeste mensen heeft het stimuleren van de galproductie geen gevolgen, maar we vinden wel dat mensen met een galblaasaandoening extra voorzichtig moeten zijn. Daarom raden we altijd aan om voorafgaand contact op te nemen met je huisarts. Hij of zij kan je gericht advies geven.

Maagzuur

Voor een klein aantal mensen kan het drinken van gember thee zorgen voor maagirritatie. Zo kan gember thee bijvoorbeeld bijdragen aan brandend maagzuur. Over het algemeen komt dit alleen voor bij mensen met een gevoelige maag of een gastro-oesofageale refluxziekte. Hoewel gember vanuit nature maagklachten kan verlichten, kan het bij sommigen dus ook symptomen verergeren. We raden daarom aan altijd extra voorzichtig te zijn met de hoeveelheid gember thee.

Allergisch

Het is heel zeldzaam, maar toch kan het voorkomen dat je allergisch bent voor gember thee! Als dit het geval is, kun je last hebben van jeuk of in het ergste geval van ademhalingsproblemen. Op het moment dat je allergisch bent voor gember – of andere leden van de gemberfamilie, is het verstandig om extra voorzichtig te zijn met gember thee.

Hoe maak je gember thee?

Altijd al een keertje zelf verse gember thee willen maken? Dan hebben we goed nieuws, want het is namelijk ontzettend makkelijk! Hieronder nemen we je mee in de verschillende stappen om een heerlijk kopje gember thee te maken.

Stap 1: gemberwortel snijden

Als eerste heb je natuurlijk een gemberwortel nodig. Deze kun je vinden in de supermarkt. Op het moment dat je deze in huis hebt, kun je de wortel in dunne plakjes of stukjes snijden. Hoe dik je deze plakjes maakt, is helemaal aan jezelf. Doe vooral wat jou het lekkerste lijkt!

Stap 2: water laten koken

Gebruik een Quooker, waterkoker, waterdispenser of gewoon een fluitketel om water te laten koken! Hoe je het ook doet, het is vooral belangrijk dat het water heet genoeg is voordat je de gember in jouw kopje doet.

Stap 3: gember laten intrekken

Als je de gemberblokjes of -plakjes in het kopje met kokende water hebt gedaan, is het belangrijk om de gember goed in te laten trekken. We raden aan om de gember zo’n tien minuten tot een kwartier in te laten trekken. Dit geeft gember de tijd om zijn smaak af te geven en de gezonde voedingsstoffen vrij te maken.

Stap 4: extra smaak toevoegen

Vind je het lekker om een verfrissende of zoete twist toe te voegen? Dan kun je naar smaak ook citroen, limoen, honing of agavesiroop toevoegen. Dit kun je het beste een paar minuten voordat je kopje gember thee klaar is toevoegen.

Gember thee kopen? Bekijk het assortiment van De Theebaron!

Ben je net als wij gek op gember thee en wil je jouw voorraad aanvullen? Wacht dan niet langer met gember thee kopen bij De Theebaron! Bekijk ons brede assortiment theesmaken en ontdek jouw favoriet. Plaats je een bestelling op werkdagen voor 15:00? Dan ligt jouw pakketje de volgende dag op jouw deurmat! Bij bestellingen boven de € 35,- bezorgen we gratis door heel Nederland en België. Heb je nog vragen over de theevarianten op onze website? Laat het ons weten. Onze professionals helpen je graag verder met al jouw vragen rondom thee.

Vergelijk producten0