Kamille Thee: Ontdek de kalmerende kracht van deze thee

Kamille Thee: Ontdek de kalmerende kracht van deze thee

minuten lezen
Kamille thee staat al jarenlang bekend als een écht wondermiddel! Deze bloemige en cafeïnevrije theesmaak is dan ook een favoriet van velen. Maar wist je ook dat kamille thee eigenlijk gemaakt is van onkruid?

Wat is kamille thee?

De wereldbekende kamille thee is een kruideninfusie die wordt gemaakt van een plant genaamd Matricaria chamomilla, ook wel kamille. De plant behoort tot de familie van de Asteraceae en staat bekend om de kleine, witte bloemetjes met een geel hart. Eigenlijk gewoon onkruid, wist je dat? Oorspronkelijk komt kamille uit Europa en Azië, waar het kruid werd gebruikt als geneesmiddel voor verschillende aandoeningen. Denk hierbij aan huidirritatie, maar ook aan slapeloosheid. Tegenwoordig wordt kamille thee gedronken over de hele wereld! De plant zelf wordt geoogst in verschillende landen, zoals Duitsland, Hongarije, Egypte en Marokko. Als de bloemen volgroeid zijn, worden ze geoogst en gedroogd. Daarna worden ze gebruikt om kamille thee van te maken.

De voordelen van kamille thee

Ben je ziek of heb je last van een ontsteking? Dan kan kamille thee je vast en zeker verder helpen. Deze thee variant staat bekend om haar gezondheidsvoordelen én dat begrijpen we wel. Laten we samen in de voordelen duiken!

Tegen ontstoken ogen

Heb je last van een ontstoken oog? Dan is kamille thee jouw beste vriend! De ontstekingsremmende eigenschappen en het kalmerende effect van deze theesmaak zorgt ervoor dat je in no time minder last hebt van je oog. Zet een kopje kamille thee en laat dit rustig afkoelen. Dompel vervolgens een wattenschijfje of een washandje volledig onder in de thee. Breng dit vervolgens voorzichtig aan op je ooglid. Dit kun je doen door het wattenschijfje of washandje rustig tegen je oog aan te drukken. Laat de thee daarna volledig afkoelen en wrijf vervolgens heel rustig van buiten naar binnen in je oog. Je zal snel ontdekken dat je ogen minder ontstoken zijn.

Minder slapeloosheid

Slaap je over het algemeen slecht of heb je simpelweg moeite met in slaap te komen? Ook dan kan een kopje kamille thee helpen! Kamille thee kan je namelijk helpen ontspannen door haar kalmerende eigenschappen. Op die manier lukt het jou misschien wel om sneller in slaap te vallen. We raden je daarom aan om ongeveer drie kopjes kamille thee per dag te drinken of nét voordat je naar bed gaat. Op die manier kun je met een ontspannen gevoel jouw bed in kruipen!

Antibacteriële werking

Kamille bevat verschillende bioactieve verbindingen, waarvan chamazuleen één van de belangrijkste is. Dit is namelijk een krachtig ontstekingsmiddel dat de groei van bacteriën verstoord, wat leidt tot hun dood. Dit betekent dat er een stuk minder slechte bacteriën in je lichaam zitten als je regelmatig een kopje kamille thee drinkt. Ideaal! Bovendien draagt het bestrijden van bacteriële infecties ook bij aan het behoud van jouw gezonde immuunsysteem. Hoewel deze theesmaak geen vervanging is voor een medische behandeling, is het zeker de moeite waard om iedere dag een kopje kamille thee te drinken!

Minder maag- en darmklachten

De kalmerende eigenschappen in kamille thee zijn niet alleen bevorderlijk voor je slaap, maar ook voor eventuele maag- en darmklachten. De ontspannende werking zorgt ervoor dat de spieren in het darmkanaal ontspannen, waardoor de maag langzaam kalmeert. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat de pijn in je buik snel zal verminderen. Wil je ontdekken of kamille thee ook jouw maag- en darmklachten verminderd? Dan raden we je aan om twee keer per dag een kopje kamille thee te drinken. Dit kun je verspreiden over de dag, door bijvoorbeeld ’s ochtends en ’s avonds een kopje te drinken, maar dit mag ook midden op de dag!

De nadelen van kamille thee

Kamille thee klinkt als een écht wondermiddel, maar is dat eigenlijk wel zo? Wij zijn echte liefhebbers, maar natuurlijk moet je ook met deze theesmaak soms extra opletten. Bijvoorbeeld bij slaperigheid of als je allergisch bent voor kamille. Hieronder geven we je wat extra tips!

Slaperigheid

Kamille thee is een kalmerend middel én dat is in veel situaties een groot voordeel. Maar, laten we eerlijk zijn: slaperigheid is niet op ieder moment van de dag gewenst. Als je bijvoorbeeld aan het werk of aan het studeren bent, is deze theesmaak misschien niet de allerbeste optie. Natuurlijk is het kalmerende effect niet bij iedereen sterk aanwezig, maar toch raden we aan om goed na te denken over het moment dat je jouw kopje kamille thee opdrinkt. Daarnaast is het ook niet aan te raden om veel kamille thee te drinken op het moment dat je een lang stuk moet autorijden. We willen natuurlijk dat je altijd scherp bent – ook in de auto!

Allergische reactie

Over het algemeen is kamille thee super veilig. Toch komt het in sommige gevallen voor dat mensen er allergisch voor zijn. Een allergische reactie kan optreden op het moment dat iemand overgevoelig is voor bepaalde eiwitten of allergenen in de kamille plant. Vaak krijg je dan huiduitslag, jeuk, roodheid of een zwelling van de huid. Bij allergie voor kamille komt de uitslag vooral voor rond je mond en keel. In ernstigere gevallen kun je last hebben van je ademhaling of benauwdheid op je borst. Ook duizeligheid komt in zeer enkele gevallen weleens voor. Op het moment dat iemand in je omgeving of jijzelf een allergische reactie op kamille ervaart, raden we aan om medische hulp in te schakelen. Zeker in het geval dat iemand bekend is bij allergieën rondom de kamille plant familie. Met de hulp van een arts weet je zeker dat je de allergische reactie snel kunt tegengaan.

Kamille thee bestellen bij De Theebaron

Ben je op de hoogte van jouw eigen allergieën en weet je zeker dat je tegen kamille thee kunt? Dan ben je waarschijnlijk net als wij ontzettend enthousiast over deze bloemige theesmaak. Ben je door jouw voorraad heen en wil je opnieuw kamille thee kopen? Ontdek dan het assortiment van De Theebaron! In ons aanbod vind je bijvoorbeeld de Pure TeaGolden Chamomile (kamille) thee of de Bradley's Piramini Kamille thee. Bestel je jouw favoriet voor 15:00 in Nederland of België? Dan bezorgen we jouw pakket de volgende dag bij je thuis. Bij overige vragen over ons thee assortiment kun je altijd contact opnemen met onze klantenservice.

Vergelijk producten0