Waar thee ook goed voor is

Waar thee ook goed voor is

minuten lezen

Zo heb je minder kans op diabetes

Drink je meer dan 3 koppen thee per dag dan verkleint dat de kans op diabetes type 2 met 40 procent, aldus een onderzoek van de universiteit van Utrecht. Zij zeggen dat dit komt door de vele antioxidanten die in thee zitten. Deze antioxidanten beschermen je lichaam tegen schadelijke stoffen van binnen- en buitenaf. Groene thee bevat wel iets meer antioxidanten dan zwarte thee. Ook in koffie zitten antioxidanten.

 

Thee verkleint de kans op hart- en vaatziekten

Als je elke dag een aantal kopjes zwarte thee drinkt dan heb je ongeveer 30 procent minder kans op slagaderverkalking (Slagaderverkalking zorgt ervoor dat de slagaders steeds nauwer worden. Het is een langzaam proces waarvan iemand in eerste instantie weinig merkt. Gezond leven kan dit proces vertragen.  Bij slagaderverkalking komen vetten en ontstekingscellen in de wand van bloedvaten terecht. Er ontstaan zogenaamde plaques die het bloedvat kunnen vernauwen. Hoe ontstaat slagaderverkalking? Slagaderverkalking is een ingewikkeld proces. Het is nog steeds niet helemaal duidelijk hoe het ontstaat. En waarom het zich bij de ene persoon anders ontwikkelt dan bij de ander. Wetenschappers denken dat het begint met kleine beschadigingen aan de binnenkant van de vaatwand. Die ontstaan onder andere door: hoge bloeddruk - een verhoogd cholesterolgehalte - nicotinedeeltjes (roken) - een verhoogd glucosegehalte (diabetes) Slagaderverkalking treedt op in alle slagaders. Er lijkt wel een voorkeur te zijn voor bepaalde plekken. Het bloed stroomt daar onrustig. Voorbeelden: splitsingen en bochten van slagaders – halsslagaders  - kransslagaders van het hart en aftakkingen daarvan - Ontstaan van plaque - Gevolgen van slagaderverkalking - Langzaam proces Zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Utrecht. Ook hier komt dit door de vele antioxidanten die in thee zitten.

 

China Yellow Premium thee 

Thee heeft zelfs effect tegen kanker?

In Japan en China drinken ze veel thee en daar is het sterftecijfer door kanker laag. Toeval of niet? Er is geen bewijs voor dat het te maken heeft met het drinken van thee maar er wordt wel gezegd/gesuggereerd dat thee de kans op kanker verkleint. Ze zeggen dat dit komt door de Polyfenolen die in thee zitten (Polyfenolen zijn een groep van chemische verbindingen, die voorkomen in planten. Een molecuul polyfenol bestaat uit meer dan één fenolgroep, Ze worden onderverdeeld in tanninen en fenylpropanoïden zoals ligninen en flavonoïden. Polyfenolen kunnen worden aangetoond met een Fe(III)-chloride-oplossing, omdat ze hiermee een groene tot blauwe verbinding vormen. Bron Wikipedia) zorgen ervoor dat ze een remmend effect hebben op de kankercellen. Ook de antioxidanten die in thee zitten kunnen de groei van tumoren onderdrukken.

 Ayurvedische thee

Thee helpt tegen een depressie

Uit Japans onderzoek blijkt dat als je 4 kopjes groene thee per dag drinkt, de kans op het krijgen/ontwikkelen van een depressie met circa 44 procent vermindert. Dit zou komen door het stofje L-theanine, dit heeft een kalmeren effect op de hersenen.

 

Je hoort vele verhalen over hoe goed groene thee is, maar denk eraan dat ook de andere theesoorten goede eigenschappen hebben. Alle thee komt nu eenmaal van dezelfde plant de Camelia Sinensis. Dus voor een groot deel maakt het nu eenmaal niet uit welke soort thee je drinkt, of het nu witte thee, gele thee, zwarte thee of groente thee is, ze zijn allemaal  goed. Alle theesoorten verlagen bijvoorbeeld je bloeddruk, is thee goed voor je gewrichten en werkt het ook nog eens ontstekingsremmend. Groene thee daarentegen heeft wel vaak het stempel dat het zorgt voor het sneller verliezen van gewicht en dus extra helpt bij afvallen.

Lees meer over groene thee

Lees meer over zwarte thee

V
oor losse thee ga je naar De Theebaron.

Vergelijk producten0